Chronische Lyme

Insectenbeet is oorzaak van Chronische Lyme
Chronische Lyme ontstaat door een insectenbeet. Eigenlijk een heel simpele oorzaak met uiteindelijk een verwoestend effect op iemands leven. Daar staat niemand stil bij, behalve degene die het overkomt.
De insect heeft de bacterie achtergelaten die vervolgens zijn best gaat doen zich uit te breiden in het lichaam van zijn gastheer of dame.

Jonge kinderen  en  oudere kinderen
Dit zijn heel vaak ook kinderen. Juist kinderen komen in hun jeugd heel gemakkelijk in contact met insecten. Ze rennen graag buiten en komen zo  in contact met grassen, planten en takken waar de insecten zitten te wachten op warme bronnen om bloed te zuigen.  Dit zijn niet alleen bossen, u moet ook denken aan: de achtertuin, de parkjes in de wijk, speeltuinen, voetbalvelden, parken, overal waar insecten zitten. Als kinderen ziek worden wordt er eigenlijk nooit gedacht als oorzaak aan een insectenbeet. Ze raken vermoeider, komen minder goed mee, krijgen hoofdpijn gekke dingen zoals opeens bloed plassen of slechter gaan zien. Het kind wordt dan naar de opticien of de oogarts gestuurd. Wat hierbij opvalt is dat dit ook een grillig patroon heeft. De ene keer ziet het kind wazig, slechter of dubbel en dan weer niet. Als ze ouder zijn willen ze graag met hun vrienden en vriendinnen met alle sociale activiteiten meedoen. Daar zie je het verschil dan, het lukt het kind niet om het tempo bij te houden. Het wordt steeds vermoeider en het krijgt steeds meer klachten. Veel van deze kinderen worden door de huisarts dan doorverwezen naar de psycholoog. Of de ouders gaan het alternatieve circuit in, omdat ze geen gehoor krijgen voor de klachten van hun kind bij de huisarts. Zo komt nooit naar boven dat dit kinderen zijn met de ziekte van Lyme. Het trieste is dat kinderen die niet worden behandeld, verdoemd zijn tot een leven met de infectie die in hen blijft woeden. School afmaken lukt dan ook vaak niet meer. Deze kinderen zijn hierdoor niet meer in staat  een zelfstandig financieel leven op te bouwen en zijn hiermee veroordeeld tot een leven in de uitkering. Startende met een Wajong uitkering, Bijstand of WW opgevolgd voor iedereen later met een uitkering de Bijstand.

Baby’s
Maar ook baby’s van moeders die de infectie al bij zich droegen. Er zijn moeders die al weten dat ze de ziekte van Lyme hebben, maar het merendeel van de moeders zal dit niet weten. Ze zijn in hun jeugd een keer gebeten en hebben toen de ziekte van Lyme opgelopen.  Bekend is dat baby’s de infectie bij geboorte dan al bij zich dragen. Ze zijn dan feitelijk al ziek geboren en dienen dan snel de noodzakelijke hulp te krijgen voordat de infectie verder het leven van de baby gaat overheersen. Hier ontbreekt nu alle expertise in. Ook liggen baby’s met lekker weer in het gras, gewoon in de achtertuin. Dan ook kunnen insecten toeslaan. De ouders ontdekken dan dat er teken in het babyhuidje zitten als het kindje in bad gaat of wordt uitgekleed. Dan is expertise hard nodig. Als deze niet gegeven wordt zijn deze prille levens daarmee al afgeschreven voor het leven.

Volwassenen
Als volwassene kan je in je jeugd de ziekte van Lyme al hebben opgelopen. Het is niet zeldzaam dat bijvoorbeeld een dertiger, veertiger, vijftiger of zelfs zestiger ontdekt dat zijn of haar klachten als oorzaak hebben een onderliggende infectie. Ook dan is men in het reguliere circuit uitbehandeld, net als iedereen. Ook kan men de infectie oplopen op latere leeftijd. Afhankelijk van het afweersysteem c.q. het immuunsysteem  van de persoon krijgt de bacterie dan kans zich uit te breiden.

Afweer-cq immuunsysteem houdt de bacterie niet
Wat we inmiddels weten is dat bij zeer veel personen de afweer niet afdoende is gebleken en de infectie zich daadwerkelijk vast gaat zetten. Hoe en op welke manier is per persoon verschillend.


Chronische Lyme verwoest levens

Het effect van chronische Lyme is hetzelfde: het verwoest levens.